Guvernul Cîțu vrea să impună o taxă de 4% din veniturile obținute platformelor de streaming de filme și seriale, precum și una de 3% din prețul filmelor descărcate contra cost. Cu alte cuvinte, ar urma să fie taxate companii precum Netflix, HBO etc. Proiectul de lege a fost transmis de Guvern către Parlament, iar în decursul ultimei luni a primit avize de la comisiile de specialitate din Camera Deputatilor.

HotNews.roFoto: Hotnews

Practic, taxa este pentru a completa lista contribuțiilor la Fondul cinematografic.

Modificările au fost propuse la cererea Centrului Național al Cinematografiei.

Printre serviciile care ar putea fi taxate se numără și Netflix sau HBO GO

În cazul furnizorilor cu sediul în alt stat membru al Uniunii Europene, veniturile asupra cărora se impune contribuţia sunt cele obţinute pe teritoriul României.

Nu se aplică furnizorilor ale căror venituri, pe ultimul an fiscal, nu au depăşit echivalentul în lei, la cursul de schimb comunicat de Banca Naţională a României, al sumei de 65.000 de euro sau al căror nivel de audienţă este sub 1%, raportat la numărul de abonaţi la nivel naţional, la serviciile de transmisie de date care asigură accesul la internet în bandă largă.

Conform datelor Observatorului Audiovizual European, în România sunt circa 1.160.000 de utilizatori de astfel de platforme, unde primele trei clasate deţin circa 99% din cota de piaţă.

Se estimează astfel o contribuţie anuală la Fondul cinematografic de circa 38 milioane de lei.

Conform notei de fundamentare, în contextul scăderii încasărilor la Fondul cinematografic ca urmare a restricţiilor pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus SARS COV2 (închiderea sălilor de cinematograf, scăderea pieţei de publicitate ducând la o scădere de circa 35% a încasărilor la Fond) "este imperios necesară luarea unor măsuri urgente, inclusiv în plan legislativ".

Senatul este cameră decizională.