În luna septembrie 2021, câştigul salarial mediu nominal brut a fost 5.732 lei, cu 44 lei (+0,8%) mai mare decât în luna august 2021. Câştigul salarial mediu nominal net a fost 3.517 lei, în creștere faţă de luna precedentă, cu 30 lei (+0,9%). Comparativ cu luna septembrie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 5,9%.

Cele mai mari salarii medii s-au înregistrat în activități de servicii în tehnologia informaţiei (8.578 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (1.929 lei).

Cele mai semnificative creșteri salariale lunare:

  • +14,8% în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea țițeiului, respectiv 12,0% în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale;
  • între 3,5% și 8,5% în tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, alte activităţi industriale, fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, tăbăcirea şi finisarea pieilor, prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn şi plută;
  • între 2,0% și 3,5% în fabricarea produselor din tutun, fabricarea produselor textile, fabricarea articolelor de îmbrăcăminte, depozitare şi activităţi auxiliare pentru transporturi, fabricarea de mobilă, activităţi de servicii în tehnologia informaţiei, fabricarea hârtiei şi a produselor din hârtie, fabricarea echipamentelor electrice, fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente.

Cele mai semnificative scăderi salariale lunare:

  • -7,9% în alte activităţi extractive, respectiv cu 7,2% ȋn intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii);
  • între 3,0% și 5,5% în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor, industria metalurgică, telecomunicaţii, transporturi pe apă;
  • între 1,0% și 2,0% în hoteluri şi restaurante, silvicultură şi exploatare forestieră, extracţia cărbunelui superior şi inferior, repararea, întreţinerea şi instalarea mașinilor şi echipamentelor, cercetare-dezvoltare, colectarea şi epurarea apelor uzate, transporturi aeriene.

În sectorul bugetar s-au înregistrat creşteri ale câştigului salarial mediu net comparativ cu luna precedentă în învăţământ (+7,6%, ca urmare a reluării plății cu ora a cadrelor didactice), în administraţia publică, respectiv în sănătate şi asistență socială (+0,5% fiecare ȋn parte).

Reamintim că în luna august 2021, potrivit INSSE, câștigul salarial mediu nominal brut înregistrase o scădere de -1,6% comparativ cu luna iulie.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday