Programul Anghel Saligny. Primăriile au cerut peste 137 miliarde de lei, deși bugetul este de numai 50 de miliarde lei / Cseke: Toate localitățile cu primari USR-PLUS au cerut finanțare

robot sparter sparanghel sursa compania Cerescon

Primarii din România au arătat un interes uriaș față de programul de investiții „Anghel Saligny”, solicitând finanțări totale de peste 137 miliarde lei, deși bugetul schemei se ridică la numai 50 de miliarde lei. Din cele 3.228 de unități administrativ-teritoriale, doar 81 nu au cerut bani, arată datele publicate de Ministerul Dezvoltării. Potrivit ministrului Cseke Attila, toate localitățile cu primari USR-PLUS au cerut finanțare prin Anghel Saligny, în ciuda faptului că USR a numit acest program un „PNDL 3” și „cel mai mare jaf din banii românilor”.

Termenul de depunere pentru proiectele de infrastructură finanțate de Programul Național de Investiții „Anghel Saligny” a fost încheiat în data de 9 noiembrie, la ora 00.00.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Dezvoltării, dintre cele 3.228 de unități administrativ-teritoriale ale României, incluzând județele și sectoarele capitalei, doar 81 de UAT-uri nu au cerut finanțare. Toate consiliile județene și toate sectoarele municipiului București au cerut finanțare.

Suma totală a cererilor de finanțare este de 137,59 de miliarde de lei, cerute de 3.174 de UAT-uri pentru 7.545 de proiecte, în condițiile în care bugetul programului este de 50 de miliarde.

97,5% dintre comunele, orașele, municipiile și județele din România au depus cereri de finanțare pentru investițiile în rețeaua de apă și canalizare și modernizarea drumurilor.

„Am prealocat, garantat, pentru fiecare comună, oraș, municipiu, județ și sector, o sumă minimă. Astfel, în fiecare localitate poate fi demarată cel puțin o investiție, dacă cererea de finanțare a fost depusă corect. Dorim, astfel, să asigurăm dezvoltarea echilibrată a României și o finanțare corectă, care nu depinde de culoarea politică a primarului”, a declarat ministrul Dezvoltării, Cseke Attila.

Ministrul a amintit că prin Programul „Anghel Saligny” se vor finanța și investiții în rețeaua de distribuire a gazelor, iar depunerea de cereri în acest sens va fi deschisă în curând de minister. „Dintre cele 81 de unități administrativ-teritoriale care nu au depus încă cerere prin Programul de finanțare Anghel Saligny, cunosc cel puțin o localitate care dorește să acceseze fonduri pentru dezvoltarea rețelei de gaze, și s-a înregistrat deja pentru a putea depune proiectul online. Ne putem aștepta ca și acest număr de 81 să fie diminuat odată ce vom deschide sesiunea de depuneri de cereri pentru investițiile în rețeaua de gaze”, a subliniat Cseke Attila.

Ministrul a adăugat: „Am constatat cu bucurie că toate localitățile cu primari USR-PLUS au cerut finanțare prin Anghel Saligny. Înseamnă că USR-PLUS a înțeles, în cele din urmă, că este nevoie de acest program de finanțare și că este unul bine gândit, care merită accesat.”

Reamintim că programul „Anghel Saligny”, căruia i se mai spune și PNDL 3, este cel care a declanșat criza politică în România, după ce USR PLUS, nemulțumit de modul de punere în practică a programului, a anunțat depunerea unei moțiuni de cenzură împotriva guvernului din care făcea parte. Reprezentanţii USR PLUS susţineau că au analizat programul Anghel Saligny şi au ajuns la concluzia că va fi „cel mai mare jaf din banii românilor”.

Robotul care culege sparanghel / Sursa: compania Cerescon

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *