85% dintre români sunt mai îngrijorați de criza climatică decât de propriul guvern

energie, schimbari climatice, natura, vreme Sursa foto: Pexels

85% dintre români sunt mai îngrijorați de criza climatică decât de propriul guvern, arată un studiu BEI. Prin urmare, sunt destul de pesimiști când vine vorba despre capacitatea țării lor de a face o tranziție verde ambițioasă. 36% sunt de părere că țara lor nu va reuși să reducă drastic emisiile de carbon până în 2050, conform angajamentului din Acordul de la Paris, iar 64% cred că România nu va reuși să-și atingă obiectivele de reducere a emisiilor de carbon.

Diferența dintre generații este evidentă în acest caz, și anume 15 puncte procentuale între persoanele în vârstă de maximum 30 de ani (44 % dintre acestea cred că România va reuși) și persoanele în vârstă de peste 64 de ani (29%).  71% dintre persoanele în vârstă de peste 64 de ani cred că România nu va reuși să îndeplinească obiectivul stabilit pentru 2050. Mai mult, 56% dintre respondenții cu vârste cuprinse între 15 și 29 de ani împărtășesc acest pesimism.

Drept consecință, aproape două treimi (63%) dintre români sunt în favoarea unor măsuri guvernamentale mai stricte – similare cu cele implementate pentru a combate criza COVID-19 – care să impună schimbări în comportamentul oamenilor. Deși guvernul român e cunoscut pentru multe decizii eronate, pare totuși mai puțin periculos decât schimbările climatice pentru 85% dintre români.

Cele mai populare soluții pentru combaterea schimbărilor climatice printre români

Majoritatea românilor (76 %) ar susține – într-o măsură mai mare decât europenii, în general (69%) – introducerea unei taxe pe produsele și serviciile care contribuie cel mai mult la încălzirea globală. Chiar și 75% dintre respondenții cu venituri mai mici ar fi în favoarea unei astfel de taxe.

Românii susțin și o garanție de minimum cinci ani pentru orice produs electric sau electronic (94%) și înlocuirea zborurilor pe distanțe mici cu trenuri rapide, cu emisii reduse (90%). De asemenea, sunt de acord cu măsuri mai blânde, cum ar fi consolidarea educației și creșterea conștientizării tinerilor cu privire la consumul durabil (95%).

Dezbaterea privind energia

Întrebați pe ce sursă de energie ar trebui să se bazeze țara lor pentru a combate încălzirea globală, majoritatea românilor au răspuns că preferă energiile regenerabile (70%) pentru rezolvarea urgenței climatice, cu șapte puncte peste media UE de 63%.

Însă sprijinul pentru energiile regenerabile diferă în funcție de nivelul veniturilor: 64% dintre persoanele cu venituri mai mici ar susține dezvoltarea în continuare a energiilor regenerabile față de 79% dintre persoanele cu venituri mai mari.

În același timp, românii, în general, sunt mai puțin favorabili energiei nucleare decât alți europeni (7% față de 12%).

În fine, românii sunt ușor mai puțin înclinați decât alți europeni să creadă că țara lor ar trebui să se bazeze pe economii energetice (14% față de 17%). Economisirea energiei este situată deasupra rolului mai mare al gazelor naturale (7%).

„Mi se pare un mesaj foarte puternic că marea majoritate a românilor, asemeni altor europeni, consideră că schimbările climatice au impact asupra vieții lor de zi cu zi și că schimbările climatice și consecințele lor sunt cea mai mare provocare în secolul XXI. Sondajul nostru arată că aproape două treimi dintre români sunt în favoarea unor măsuri guvernamentale mai stricte, care să impună o schimbare a comportamentului oamenilor. Acest lucru se pliază foarte bine pe obiectivele BEI: Grupul BEI a adoptat recent Foaia de parcurs a băncii schimbărilor climatice pentru a-și pune în aplicare programul ambițios de a susține cu o mie de miliarde de euro investiții în acțiuni climatice și sustenabile din punct de vedere al mediului în perioada 2020-2030 și de a acorda peste 50% dintre finanțările BEI pentru acțiunile climatice și durabilitatea mediului până în 2025. BEI finanțează deja proiecte din România care urmăresc aceste obiective. De exemplu, BEI a finanțat recent îmbunătățirea eficienței energetice a blocurilor de locuințe din București și susține sectorul românesc al mediului prin diverse activități de consiliere”, spune Christian Kettel Thomsen, vicepreședinte BEI.

Sursa foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *